Noordpool? Zuidpool? En wij?

Geplaatst op 29 jan 2017

Vorige week is in onze klas spontaan een thema ontstaan. Naar aanleiding van de mooie affiche van het Winterfeest, waren mijn ketjes nieuwsgierig naar pinguïns, ijsberen,... We ontdekten dat ze niet bij elkaar wonen, we zochten uit wat ze eten, of ze gevaarlijk zijn en ook van wie zij bang moeten zijn. We bouwden de Zuidpool en de Noordpool na, we bouwden iglo’s voor de Eskimo’s. We experimenteerden met water en ijs, lieten vissen invriezen en gingen op zoek naar manieren om ze zo snel mogelijk te laten ontdooien. Koude handen namen we er graag bij! Op vrijdag zijn we naar het park geweest en wat hadden we geluk, het water was bevroren! We hebben heel voorzichtig gevoeld en een klein stapje op het ijs gewaagd! Toen onze tenen het té koud kregen, gingen we terug naar de klas en daar heeft de juf getrakteerd op warme chocolademelk, mmm J

Nora bracht 2 pinguïns, een vis en een eskimo-popje mee naar de klas! Bas had een leuk gezelschapsspel mee over pooldieren en Bas bracht ook een eskimo-popje mee, maar hij zei dat het een Inuït was, wat een gek woord J Noa bracht een ijsbeerknuffel mee, die op de Noordpool mocht wonen. Janneke bracht een mooi prentenboek mee over een mama ijsbeer en haar kleintje Ijsje.

Nu ze weten waar de ijsberen en de pinguïns wonen, voel ik bij de kleuters de grote nieuwsgierigheid naar waar zij zelf wonen. Iedereen is het er over eens, wij wonen allemaal in België. We wonen ook (bijna) allemaal in Brussel. ‘Maaaarrr... op die wereldbol in de klas kan je ons huis toch niet zien?!’ ‘En wij wonen toch niet allemaal in Brusselstraat?’ ‘Mijn huis heeft een nummer.’ ‘Met een 3?’ ‘Ja, ik ook!’ ‘Maar wij wonen toch niet in hetzelfde huis?’...

Ik voel een nieuw thema komen.. J We leren over onze straatnaam en huisnummer. Het is belangrijk dat we die kennen! We bekijken een stadsplan en proberen uit te zoeken hoe ver we van elkaar weg wonen, of net hoe dicht!

Wie een oude wereld-, land-, of stadskaart heeft, breng maar mee naar de klas!

 

Het zou fijn zijn als je een foto kan maken van je huisnummer en/of voordeur. Je kleuter mag mee op de foto staan, maar moet niet. Je kan hem printen en meebrengen naar de klas of je mag hem doormailen naar mij en dan print ik hem uit! Dankjewel!

 

 

Daarnaast is er heel veel stof aanwezig in de klas. Met stof bedoel ik, dekens, lappen stof, lakens,... Dat andere ‘stof’ is nochtans ook genoeg aanwezig ;) We laten onze creativiteit de vrije loop en experimenteren met textiel! Knippen, scheuren, plakken, knopen, naaien, draaien,... Spannend!

Wie oude lakens heeft, of lapjes stof, breng gerust mee naar de klas!

Stoffige groetjes,

Juf Elke

terug

Onze klas

"Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is een te blijven als je groot wordt."

 

- Pablo Picasso